آشنایی با سامانه پکس PACS و مواردی که باید در رابطه با آن بدانید

آشنایی با سامانه پکس PACS و مواردی که باید در رابطه با آن بدانید

سامانه پکس PACS یا همان سیستم بایگانی تصاویر و سیستم های ارتباطی، ابزاری است که در سیستم تصویربرداری پزشکی مورد استفاده قرار می گیرد و امکان ذخیره، مشاهده و اشتراک گذاری تصاویر با فرمت DICOM را از گزارشات رادیولوژی فراهم می کند. یک نرم افزار PACS می‌تواند به بهینه ‌سازی زمانی که پزشکان برای هر بیمار صرف می‌کنند و همچنین افزایش  کیفیت در تشخیص کمک کند و به معنای کاهش قابل توجه هزینه ‌های راه‌اندازی یک مرکز درمانی باشد. این فناوری چندین راه حل را در دسترس قرار داده است که مراکز تصویربرداری، پزشکان و محققان می توانند از آن بهره ببرند. در این مقاله از مجله کوشان تک ما مواردی که ممکن است در رابطه با نرم افزار پکس لازم باشد بدانید را بیان کردیم، پس با ما همراه شوید.

چالش های ایمن سازی سامانه پکس PACS در مراکز درمانی

با کاربرد فناوری در دنیای سلامت، تصاویر مراقبت های درمانی از نسخه های چاپی به دیجیتال تغییر کرده است، که اشتراک گذاری این تصاویر دیجیتالی آسان تر شده و زمان تشخیص را تسریع می کند. اکنون می توان تصاویر را بارگذاری کرد و در سیستم های شخصی و دستگاه های تلفن همراه به اشتراک گذاشت و به صورت دیجیتالی ذخیره کرد. از سوی دیگر نرم افزار PACS با چندین سیستم اطلاعاتی دیگری همانند پرونده الکترونیک سلامت و سیستم های اطلاعات بیمارستانی تعامل دارد، که این ارتباط ممکن است شکاف‌ های امنیتی بالقوه ای را برای سودجویان ایجاد می‌کند تا این داده‌ها را در کمین خود قرار دهند.

از رایج ترین چالش ها در ایمن سازی سامانه پکس می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • نظارت و کنترل حساب ‌های کاربری داخلی و شناسایی موارد (به عنوان مثال، تعداد زیادی دانلود در مدت زمان کوتاه)
  • کنترل و نظارت بر دسترسی کاربران خارج از سازمان
  • اجرای سیاست های حداقل امتیاز و تفکیک وظایف برای کاربران داخلی و خارجی
  • اطمینان از یکپارچگی داده های به دست آمده از تصاویر
  • ایمن سازی و نظارت بر اتصالات به سیستم
  • ایمن سازی و نظارت بر اتصالات از سیستم های خارجی به سیستم های داخلی
  • ارائه امنیت، حفاظت از داده ها و مدیریت دسترسی بدون تأثیر بر بهره وری و عملکرد سیستم

برای امنیت سامانه پکس PACS چه مواردی لازم است؟

اقدامات لازم برای امنیت سامانه پکس PACS

اقدامات لازم برای امنیت سامانه پکس PACS

 

برای کاهش خطرات و چالش های امنیتی، موارد پیشنهادی زیر جهت کنترل‌ های فنی فرآیند پیاده ‌سازی سیستم پکس لازم است:

  • یک راه حل امنیتی، شامل منطقه بندی شبکه که امکان کنترل دقیق تر جریان ترافیک شبکه را فراهم می کند و قابلیت های ارتباطی را به حداقل نیاز برای پشتیبانی از عملکرد محدود می سازد.
  • مکانیسم های کنترل دسترسی که شامل احراز هویت چند عاملی برای ارائه دهندگان خدمات درمانی، احراز هویت مبتنی بر گواهی برای دستگاه های تصویربرداری و سیستم های بالینی، مکانیسم هایی هستند که پشتیبانی از راه دور را محدود می کند.
  • یک رویکرد مدیریت ریسک جامع که شامل مدیریت دارایی تجهیزات پزشکی، تقویت کنترل‌های امنیتی سازمانی و استفاده از ابزارهای تحلیلی رفتاری برای مدیریت تهدیدات و آسیب‌پذیری در زمان واقعی، راه‌حل‌های امنیتی مدیریت ‌شده است.

همچنین قابلیت های توصیه شده برای یک محیط امن سامانه پکس عبارتند از:

  • کنترل دسترسی مبتنی بر نقش
  • احراز هویت
  • کنترل دسترسی به شبکه
  • حفاظت از شبکه و ارتباطات
  • تقسیم بندی بخش ها
  • تجزیه و تحلیل رفتاری
  • امنیت داده ها
  • تفکیک وظایف
  • ترمیم و بازیابی
  • فضای ذخیره ابری
  • آموزش کاربران

چه مواردی را باید هنگام خرید نرم افزار PACS در نظر بگیریم؟

نکات لازم هنگام خرید سیستم پکس PACS

نکات لازم هنگام خرید سیستم پکس PACS

 

هنگامی که شما به دنبال بهترین شرکت ارائه دهنده نرم افزار پکس در میان سایر شرکت ها هستید، برای اینکه مطمئن شوید از زمان خود نهایت استفاده را برده اید، باید هنگام محدود کردن موارد لیست موردنظر خود به موارد زیر توجه کنید تا از خروجی کار اطمینان حاصل کنید. در اینجا چند نکته وجود دارد که باید هنگام خرید سامانه پکس در نظر بگیرید:

  1. در مورد نرم افزار PACS فعلی خود چه مواردی لازم می دانید؟

فهرستی تهیه کنید و موارد مورد نظرتان را در مقیاسی از مهم ترین تا کم اهمیت ترین مورد رتبه بندی کنید. این لیست را هنگام بازدید از شرکت های مختلف ارائه دهنده نرم افزار پکس در نظر داشته باشید، زیرا ممکن است برخی از مواردی وجود داشته باشند که در ازای بهره وری و پیشرفت های فناوری که ممکن است توسط شرکت دیگری ارائه شود، شامل موارد موردنظر شما نباشد.

  1. هزینه های پشتیبانی سالانه آن ها چقدر است؟

بسیاری از ارائه دهندگان نرم افزار پکس هزینه های پشتیبانی سالانه بالایی دارند و برخی از آنها برای ارتقاء نرم افزار هزینه اضافی دریافت می کنند. از سوی دیگر مراقب شرکت هایی با کارمزدهای فوق‌العاده پایین باشید، زیرا می‌تواند به این معنی باشد که آنها قادر به تأمین هزینه‌ های مربوط به کارکنان پشتیبانی لازم برای رفع نیازهای شما نیستند. در عوض، به دنبال ارائه دهندگانی باشید که هزینه ‌های معقولی دارند که شامل پشتیبانی از نرم افزار، به‌روزرسانی ‌های نرم‌افزار و ارتقاء نسخه‌ های مختلف می باشد.

  1. آیا نرم افزار PACS به صورت استاندارد اطلاعات را ذخیره می کند؟

آیا سامانه PACS آنها تصاویر DICOM را به شکلی استاندارد ذخیره می کند که به راحتی قابل بازیابی باشد؟ این بسیار مهم است، زیرا ممکن است دوباره شرکت ارائه دهنده را تغییر دهید و نمی خواهید مشکل انتقال اطلاعات را داشته باشید.

  1. ارائه دهنده چه مدت سابقه در طراحی و پشتیبانی انواع نرم افزار در حوزه سلامت داشته است؟

سامانه پکس یک بازار بسیار رقابتی است. به دنبال ارائه دهندگانی باشید که مدت زمان طولانی در حوزه سلامت فعالیت کرده اند و توانسته اند مراکز درمانی و کلینیک های خوبی را حفظ کنند.

  1. آیا استفاده از نرم افزار PACS آنها آسان است؟

همه چیز در مورد بهره وری، سهولت، حداقل کلیک ماوس و زمان برگشت سریع نتایج است. مطمئن شوید تمامی موارد توسط ارائه دهنده در نظر گرفته شده است.

  1. آیا ارائه دهنده نرم افزار مقیاس پذیری را ارائه می دهد؟

چه دارای یک مرکز تصویربرداری کوچک یا یک سازمان رادیولوژی بزرگ باشید، باید ارائه دهندگان با نرم افزاری مقیاس پذیر انتخاب کنید. برخی از ارائه دهندگان راه حل هایی ارائه می دهند که خدمات گسترده تری را پوشش می دهند. بهترین ارائه دهندگان نه تنها طیف گسترده ای از راه حل ها را ارائه می دهند، بلکه ارتقاهای آسانی را نیز ارائه می دهند.

  1. آیا ارائه دهنده سامانه پکس قابلیت های یکپارچه سازی را ارائه می دهد؟

شاید EMR شما همگام با روندهای صنعت و پیشرفت های فناوری باشد، اما PACS شما کوتاهی کرده است. به دنبال ارائه دهنده نرم افزار پکسی باشید که دارای قابلیت های رابط قوی باشد. ارائه دهنده گان EMR که در حال حاضر با آنها ارتباط دارند چه کسانی هستند؟ آیا ارائه دهنده، تیم توسعه رابط خود را دارد یا برون سپاری کرده است؟ برون سپاری اغلب کنترل کیفیت و سرعت تکمیل لازم برای استقرار روان و تجربه غنی را برای کاربران نهایی فراهم نمی کند.

  1. آیا ارائه دهنده مبتکر است؟

به دنبال ارائه دهنده گانی باشید که نوآور هستند. چه پیشرفت هایی در به روز رسانی نرم افزار آنها وجود دارد؟ آیا آنها به دنبال تغییرات جزئی در نرم افزار هستند تا با سایر ارائه دهندگان همگام باشند یا واقعاً پیشرفت های پیشرونده ای ارائه می دهند و جلوتر از بقیه هستند؟

شرکت دانش بنیان کوشان تک سامانه پکس را از ابتدا کد نویسی و طراحی کرده و مطابق با نیازهای روز ایران، پزشکان و کادر درمان عرضه می نماید. همچنین امکان لینک سازی مستقیم به HIS و پرونده الکترونیک سلامت بیماران یا EMR با حداکثر سرعت تبادل اطلاعات را دارد.

  1. آیا نرم افزار PACS با آخرین تکنولوژی ساخته شده است؟

آخرین کاری که می خواهید انجام دهید این است که سیستم جدید خود را بر روی پلتفرم مشابه یا قدیمی پیاده سازی کنید. خیلی چیزها از زمان سرمایه گذاری قبلی شما در PACS تغییر کرده است، به ویژه در فناوری، پایگاه داده، بازیابی و خدمات ابری. ساختار اجرایی جدید خود را طوری طراحی کنید که با سرمایه گذاری بر بهترین و جدیدترین فناوری با یک شرکت نوآور در مسیری پیشرو حرکت کند.

در آخر

بهترین سامانه پکس، سیستمی است که با تمام نیازهای شما مطابقت داشته باشد و علاوه بر آن میزان استفاده، محدودیت های بودجه، نوع خدمت و زیرساخت های فعلی مرکز شما در این تصمیم گیری تأثیر می گذارد. از آنجایی که خیلی از شرکت های ارائه دهنده این سیستم با استفاده از سورس کد های آماده و تنها با اعمال تغییرات جزئی ، اقدام به ارائه یک سامانه پکس با کیفیت پایین، سرعت پایین و مشکلات دیگر نموده اند، توصیه می شود این نرم افزار را از شرکت هایی تقاضا کنید که خودشان نرم افزار PACS را از ابتدا کد نویسی و طراحی کرده و مطابق با نیازهای روز ایران عرضه می نمایند. که یکی از این شرکت ها، شرکت خلاق و دانش بنیان کوشان تک می باشد.

می توانید سؤالات خود را در رابطه با سامانه پکس با کارشناسان کوشان تک در میان بگذارید.

منابع:  وبسایت blog.24by7security.com

وبسایت  ramsoft.com

نظرات خود را اضافه کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


× پشتیبان فنی