پرونده الکترونیک سلامت چیست؟

پرونده الکترونیک سلامت چیست؟

پرونده الکترونیک سلامت (Electronic health record) مجموعه ای متشکل از اطلاعات جمعیت شناختی، درمانی، بهداشتی و مراقبتی بیماران و عموم مردم است که در قالب دیجیتال ذخیره می شود.

پرونده الکترونیک سلامت به متخصصان بهداشت و درمان این امکان را می دهد که این اطلاعات را به اشتراک گذاشته و با یکدیگر تبادل کنند. به عنوان مثال، پزشک شما می تواند به خلاصه ترخیص بیمارستان، گزارش های مربوط به سایر متخصصان و نتایج آزمایشات اخیر را از طریق EHR به صورت آنلاین دسترسی پیدا کند. اطلاعات پرونده پزشکی الکترونیکی را می توان از طریق شبکه های متصل و سایر سیستم های اطلاعاتی گسترده سازمانی با سایر شبکه های مبادلات اطلاعاتی به طور طبقه بندی شده به اشتراک گذاشت. EHR طیف وسیعی از داده ها ، از جمله جمعیت شناسی، تاریخچه پزشکی و درمانی، داروها و آلرژی ها، وضعیت واکسیناسیون، نتایج آزمایشگاه، تصاویر رادیولوژی، علائم حیاتی، آمار شخصی مانند سن و وزن و … را شامل می شود.

پیدایش سامانه پرونده الکترونیک سلامت و لزوم آن برای مراکز درمانی

لزوم استفاده از پرونده الکترونیک سلامت در مراکز درمانی

لزوم استفاده از پرونده الکترونیک سلامت در مراکز درمانی

 

پرونده الکترونیک سلامت (EHR) اولین بار در سال 1991 با عنوان “پرونده بیمار مبتنی بر رایانه”، یک فناوری ضروری برای مراقبت های درمانی معرفی شد.

بیش از یک دهه پیش، EHR به عنوان کلید افزایش کیفیت مراقبت و درمان شناخته شد و امروزه ، ارائه دهندگان از داده های پرونده بیمار، برای بهبود مدیریت مراقبت و درمان در سلامت جامعه استفاده می کنند. استفاده از این داده ها جهت مراقبت های بالینی و شناسایی بیماران کمک شایانی می کند. همچنین ثابت شده است که EHR می تواند با استفاده از تجزیه و تحلیل داده ها موجب کاهش بستری شدن بیماران پرخطر شود.

سامانه پرونده الکترونیک سلامت برای ذخیره سازی دقیق داده ها و ضبط وضعیت بیمار در طول زمان طراحی شده اند. این نیاز با مشاهده سوابق بیماری و اطمینان از صحت آن ها به مراقبت بهتر کمک می کند. همچنین این امر می تواند خطر تکثیر داده ها را کاهش دهد، زیرا تنها یک پرونده قابل تغییر وجود دارد. این پرونده به روزتر و خطر گم شدن اطلاعات کاغذی را از بین می برد. با جستجوی اطلاعات دیجیتالی در یک پرونده واحد ، کیفیت مراقبت و درمان به دلیل افزایش دقت و سرعت در تشخیص پزشکان افزایش می یابد. EHR یک ابزار عالی برای پزشکان است، اما نمی تواند این ویژگی را در انزوا تضمین کند و باید به صورت اشتراکی مورد استفاده قرار گیرد.

تفاوت EMR و EHR چیست؟

اصطلاحات  EHR(پرونده الکترونیک سلامت) و EMR(پرونده الکترونیک پزشکی) اغلب به صورت مترادف مورد استفاده قرار می گیرند، اگرچه اکنون اختلافاتی بین این دو عبارت وجود دارد. پرونده الکترونیک پزشکی (EMR)  توسط بیمارستان ها و کلینیک ها ایجاد می شود و می تواند به عنوان منبع اطلاعاتی برای EHR باشد. EMR سابقه پزشکی بیمار را نمایش می دهد، در حالی که EHR گزارش مفصل تری از سلامت کلی بیمار را ارائه می دهد.

مزایای استفاده از پرونده الکترونیک سلامت چیست؟

  • کاهش استفاده از کاغذ و هزینه کمتر

با استفاده از نرم افزار EHR ، کاهش چشمگیری در هزینه ها به خصوص هزینه های مربوط به استفاده از کاغذ مشاهده خواهید کرد. همچنین با تبدیل پرونده های کاغذی به الکترونیکی دیگر نیازی به فضای فیزیکی جهت ذخیره سازی و بایگانی پرونده های پزشکی وجود ندارد.

  • دسترسی آسان به سابقه پزشکی بیمار

نرم افزار EHR کل سابقه پزشکی بیمار را در اختیار پزشک قرار می دهد. بروزرسانی اطلاعات بیمار می تواند در سریعترین زمان ممکن انجام شود و در لحظه به تمامی پزشکان ارائه گردد. اگر بیمار نیاز به مراجعه به یک متخصص داشته باشد، سیستم EHR ، اشتراک گذاری اطلاعات مهم را برای پزشکان آسان می کند و دیگر نیاز به جا به جایی دستی پرونده ی پزشکی نمی باشد. متخصص می تواند به اطلاعات پزشکی بیمار مانند لیست داروها، تجویز دیگر پزشکان، عمل های جراحی، نتایج آزمایش های اخیر یا سابقه پزشکی بیمار دسترسی پیدا کند.

  • افزایش کارایی با استفاده از پرونده الکترونیک سلامت

 

افزایش کارایی با پرونده الکترونیک سلامت

افزایش کارایی با پرونده الکترونیک سلامت

 

EHR ، پزشک شما را قادر می سازد تا زمان کمتری را صرف دریافت اطلاعات و سوابق بیماران کند و می تواند توجه خود را بیشتر معطوف به مراقبت از بیماران نماید. سامانه آنلاین پرونده الکترونیک سلامت به بیمارستان ها و مراکز درمانی کمک می کند تا تعداد مراجعین خود را افزایش دهند و به نوبه خود بیماران بیشتری را معالجه کنند. یکپارچه سازی و حفظ اطلاعات بیمار نه تنها زمان بیشتری را برای پزشک آزاد می کند، بلکه اطلاعات دقیق تر و با جزئیات بیشتر را برای پزشکان نیز فراهم می نماید.

همچنین برخی از سیستم های EMR  بطور خودکار، مشکلات بالینی را با تجزیه و تحلیل داده های بیمار از روی پرونده الکترونیک سلامت کنترل می کنند تا بروز عوارض جانبی را پیش بینی، جلوگیری و شناسایی کنند. این کنترل ها می تواند شامل دستور ترخیص / انتقال، دستورات داروخانه، نتایج رادیولوژی، نتایج آزمایشگاه و سایر اطلاعات مربوط به خدمات جانبی یا یادداشت ها و نسخه های ارائه شده باشد.

  • افزایش قابلیت حمل سوابق بهداشتی و پزشکی

یکی از بزرگترین مزایای نرم افزار EHR قابلیت انتقال ساده داده های آن است. اگر بیمار جابجا شود و یا تصمیم به تغییر پزشک خود بگیرد، پرونده الکترونیک سلامت ، انتقال اطلاعات بیمار را آسان می کند و همچنین از نیاز به ارزیابی کامل در هر مرکز درمانی جلوگیری می کند. برای جا به جایی پرونده ی پزشکی کاغذی، هر صفحه از پرونده باید کپی شود اما با استفاده از پرونده الکترونیک سلامت، سوابق بیمار می تواند به راحتی به صورت آنلاین جا به جا شود.

پزشک جدید همچنین می تواند با ورود به پرونده سلامت ارائه شده از مراکز قبلی، به تمام سوابق بیمار از جمله ویدئو اتاق عمل، نتایج آزمایشگاه، رادیولوژی و… دسترسی پیدا کند که  باعث صرفه جویی در وقت و مراقبت دقیق تر از سلامت بیمار می شود.

  • ارتباط بهتر با داروخانه ها

معمولا نسخه های دارو به وسیله ی دفترچه های بیمه و نسخه های کاغذی جا به جا می شوند که این مسئله به دلیل تفاوت در نوع نگارش احتمال خطا را افزایش می دهد. خواندن نادرست نسخه پزشک می تواند منجر به دریافت داروی اشتباه و کم یا زیاد شدن دوز دارو شود که خطراتی را برای بیمار به همراه دارد. با استفاده از پرونده الکترونیک سلامت، پزشکان می توانند وارد پرونده بیمار شوند، نوع دارو و دوز آن را از لیست مورد نظر انتخاب کنند و اطلاعات را مستقیماً به داروخانه ارسال نمایند. همچنین داروها به طور خودکار از نظر هرگونه تداخل دارویی و آلرژی فرد بیمار به دارو بررسی می شوند.

  • محافظت در برابر آتش سوزی یا سرقت

خطر مفقود شدن یا از بین رفتن پرونده های پزشکی کاغذی بسیار زیاد است اما داده های پرونده الکترونیک بر روی سرورهای امن ذخیره سازی می شوند که احتمال نابودی آن ها کاهش می یابد و امکان کمی برای جابجایی یا سرقت آن ها وجود دارد. همچنین توسط سرورهای پشتیبان بطور مکرر از پرونده های الکترونیک سلامت نسخه های کپی تهیه می شود و با استفاده از رمز عبور و سیستم های امنیتی از سرقت آن ها جلوگیری می شود.

  • استفاده در فوریت های پزشکی و اورژانس

به اشتراک گذاری داده های بیمار ، پیشگیری از آسیب دیدگی / بیماری ، بررسی استانداردهای بالینی ، آگاهی بهتر برای مراقبت های قبل از بیمارستان و طراحی گزینه های درمانی و تصمیم گیری مطلوب تر از فواید به کارگیری EHR در خدمات آمبولانس ها می باشد.

در شرایط اضطراری ، خلاصه پرونده الکترونیکی بیمار می تواند اطلاعات حیاتی را برای مامورین خدمات اورژانس فراهم کند و همچنین در شرایط بلایای طبیعی، ارائه دهندگان خدمات درمانی می توانند از EHR استفاده کنند تا تصویر دقیق تری از تاریخچه پزشکی بیمار دریافت کنند. در مواقع اضطراری نشان داده شده است که بیماران در این شرایط اغلب ترسیده و گیج می شوند ، که این موجب دادن اطلاعات غلط به مامورین خدمات درمانی می گردد. هر ثانیه در مواقع اضطراری حساب می شود ، بنابراین دسترسی به سابقه پزشکی بیمار ، گروه خونی و اطلاعات آلرژی ، در زمانی که بیمار قادر به برقراری ارتباط نیست می تواند تفاوت بین مرگ و زندگی باشد.

  • مزایای سازمانی و اجتماعی در سطح عمومی

مطالعاتی که سازمان ها را مورد بررسی قرار داده است، نشان می دهد که استفاده از EHR اغلب شامل افزایش درآمد و کاهش هزینه ها، بهبود رعایت قوانین و مقررات، بهبود توانایی انجام تحقیقات و افزایش رضایت بیماران، پزشکان و کادر درمان شده است.

یکی دیگر از مزایای کم‌تر محسوس مرتبط با EHR ، جمع آوری داده های مطمئن و تمیز برای انجام تحقیقات است. داشتن داده‌های بیماران که به صورت الکترونیکی ذخیره می‌شوند، منجر به تحلیل‌های کمی و کیفی بیشتر برای شناسایی جامع تر در سطح کلان شده است. از این رو، پژوهشگران سلامت عمومی می توانند از داده ها جهت پروژه های تحقیقاتی خود بهره ببرند. سازمان‌های بهداشت عمومی و محققان قادر خواهند بود که نظارت بهتری بر شیوع بیماری ها داشته و نظارت بر تهدیدات بیولوژیکی را بهبود بخشند.

اجرای EHR در سطح ملی یک بخش ضروری است، پذیرش EHR یکی از رویکردهای مهم جهت افزایش تمرکز، بهبود کیفیت و کاهش هزینه ها است. در رابطه با اهمیت EHR در حوزه کلان کشوره ها می توان به کشور آمریکا اشاره کرد که بزرگترین سرمایه گذاری تاریخ حوزه سلامت این کشور، به پرونده الکترونیک سلامت اختصاص یافته است. تقریبا از هر 10 پزشک در آمریکا، 8 پزشک گزارش داده اند که بعد از استفاده از EHR مراقبت های درمانی بهبود یافته است که موجب کاهش 65 درصدی خطای احتمالی دارویی و کاهش 61 درصدی تکرار آزمایش های غیر ضروری شده است.

  • کاهش خطا

پرونده پزشکی دست نویس کاغذی ممکن است کمی ناخوانا باشد و می تواند به افزایش خطاهای پزشکی منجر شود. پرونده الکترونیک سلامت می تواند در استانداردسازی فرم ها ، اصطلاحات و ورودی داده ها کمک کند. به طور کلی استفاده از EHR ، موجب کاهش خطاهای پزشکی، کاهش عوارض ناشی از خطاها و کاهش هزینه های جانی و مالی می گردد.

معایب احتمالی سامانه آنلاین پرونده الکترونیک سلامت چیست؟

با وجود مزایای فراوان EHR ، برخی از کاربران معایبی مرتبط با این فن‌آوری را شناسایی کرده‌اند. این معایب عبارتند از مسائل مالی، تغییرات جریان کار، از دست دادن موقتی بهره‌وری مرتبط با اتخاذ  EHR، نگرانی‌های امنیتی و چندین پیامد ناخواسته.

مسائل مالی ، از جمله هزینه های اتخاذ و اجرا، کاهش موقت درآمد همراه با از دست دادن موقت بهره وری ، آموزش کارکنان برای تبدیل نمودارهای کاغذی به نمونه های الکترونیکی و … منجر به ایجاد استرس برای بیمارستان ها و پزشکان جهت اتخاذ و اجرای EHR می شود.

یکی دیگر از معایب EHR اختلال موقت در جریان کار برای کادر پزشکی و کادر درمان است که منجر به ضرر موقت در بهره وری می شود. این از دست دادن بهره وری ناشی از عدم آشنایی کادر درمان است که تا زمان یادگیری سیستم جدید ممکن است رخ دهد. یک مطالعه از چند کلینیک داخلی تخمین زده است که از دست دادن بهره وری در ماه اول 20٪ ، در ماه دوم 10٪ و در ماه سوم 5٪ بوده است که در بازه های بعدی بهره بری متعاقبا به سطح اصلی خود بازگشته است.

در آخر

سامانه پرونده الکترونیک سلامت علاوه بر مزایایی که برای مراکز درمانی و بیماران دارد، می تواند با به روز رسانی مداوم داده ها برای گزارش های آماری در مواردی مانند بهبود کیفیت ، مدیریت منابع و نظارت بر بیماری های واگیر و غیر واگیر در سطح کلان استفاده شود.

اگر به دنبال رسیدن در مسیر تحول دیجیتال هستید، می توانید با تماس با کوشان تک در رابطه با انتخاب مناسب ترین و مرتبط ترین نرم افزار راهنمایی کامل را بگیرید.

× پشتیبان فنی