نرم افزار پکس یک سیستم کاربردی در دنیای تصویربرداری پزشکی

نرم افزار پکس یک سیستم کاربردی در دنیای تصویربرداری پزشکی

دو اصطلاح نرم افزاری PACS (picture archiving and communication system) وRIS (radiology information system) برای پزشکان و رادیولوژیست ها شناخته شده هستند، که می توانند مزایای زیادی برای آن ها و هم بیماران داشته باشند. اما سیستم پکس چگونه با سیستم اطلاعات رادیولوژی مرتبط است و چگونه ادغام این دو نرم افزار مشاهده تصاویر پزشکی به نفع پزشکان، رادیولوژیست ها، بیماران و بیمارستان ها می باشد؟ در ادامه این مقاله از مجله کوشان تک ما به هریک از این سؤال ها پاسخ می دهیم.

سیستم پکس چیست؟

سیستم پکس به معنای سیستم بایگانی و ارتباطات تصاویر پزشکی است. در واقع یک فناوری تصویربرداری پزشکی می باشد که بازیابی، ذخیره، توزیع و ارائه تصاویر پزشکی را انجام می دهد. از سیستم PACS برای انتقال دیجیتالی تصاویر و گزارش های الکترونیکی استفاده می شود.

یک فرمت جهانی برای ذخیره و انتقال تصاویر PACS وجود دارد که DICOM نام دارد. DICOM فرمتی است که برای تصاویر دیجیتال و ارتباطات دستگاه های پزشکی مورد استفاده قرار می گیرد. این فرمت برای سیستم های پکس، RIS و سایر سیستم ‌های تصویربرداری پزشکی برای انتقال داده ها و سایر امکانات مورد استفاده قرار می گیرد.

اکثر سیستم ‌های PACS معمولاً دستورالعمل‌های تصویربرداری پزشکی زیادی مانند اولتراسوند(یکی از ابزارهای پر کاربرد مورد استفاده در فیزیوتراپی)، رزونانس مغناطیسی، توموگرافی گسیل پوزیترون، توموگرافی کامپیوتری، تصویربرداری پزشکی هسته‌ای، ماموگرافی، آندوسکوپی، رادیوگرافی دیجیتال، هیستوپاتولوژی، رادیوگرافی کامپیوتری، چشم‌پزشکی و چندین مورد دیگر را انجام می‌دهند. در این سیستم، انواع بیشتری از قالب ‌های تصویربرداری، هر زمان که لازم باشد اضافه می‌شوند. همچنین مراکز بالینی که فراتر از رادیولوژی هستند، مانند ارتوپدی، انکولوژی، قلب و عروق که تصاویر پزشکی ارائه می دهند، به راحتی می توانند در سیستم PACS گنجانده شوند.

اجزای اصلی سیستم پکس بیمارستان چیست؟

اجزای اصلی سیستم پکس

اجزای اصلی سیستم پکس

 

  • سیستم تصویربرداری برای انجام اسکن بیمار برای تولید تصاویر پزشکی
  • ایمن سازی شبکه به پایگاه داده برای آپلود و انتقال تصاویر
  • ایستگاه کاری که رادیولوژیست و پزشکان را قادر می سازد، تصاویر را مشاهده و مطالعه کنند.
  • بایگانی و ایمن سازی فضای ذخیره سازی، که در آن تصاویر و اسناد پشتیبانی در دسترس افرادی قرار می گیردکه قادر به مشاهده آن هستند.

چرا باید نرم افزار RIS با سیستم PACS بیمارستانی ترکیب شود؟

ترکیب این دو نرم افزار مزایای زیادی دارد. در واقع رادیولوژیست ها علاقه خاصی به استفاده از نرم افزار پکس دارند. در اینجا چند مزیت برای آن وجود دارد:

  • رادیولوژیست ها از سیستم RIS برای ثبت سابقه رادیولوژی بیماران خود در کنار برنامه ریزی برای نوبت دهی استفاده می کنند. اما هدف اصلی PACS ، ذخیره و بازیابی تصاویر است.
  • ترکیب نرم‌افزار PACS با RIS، بخش رادیولوژی بیمارستان را قادر می‌سازد تا عملکرد بهتری داشته باشد. زیرا به تصاویر، امکان ذخیره، بازیابی و انتقال بالقوه را ارائه می‌دهد.

نرم افزار پکس چه مزایایی دارد؟

مزایای سیستم پکس

مزایای سیستم پکس

 

مزایای اصلی سیستم PACS عبارتند از:

جایگزین نسخه های چاپی:  جایگزین عالی برای تصاویر پزشکی مبتنی بر نسخه های چاپی و آرشیو فیلم است. از آنجایی با رشد تکنولوژی، هزینه ذخیره سازی داده ها در حال کاهش است، شما با استفاده از نرم افزار پکس در کنار دسترسی فوری به تصاویر و داده ها، از مزیت صرفه جویی در فضای فیزیکی برای ذخیره سازی داده ها و کاهش هزینه ها برخوردار می شوید.

دسترسی از راه دور: با دادن دسترسی به افراد خارج از مرکز برای مشاهده و گزارش نویسی که شامل تشخیص از راه دور می شود، شما می توانید امکانات سیستم را افزایش دهید. این امکانات به پزشکان در مکان‌های مختلف اجازه می‌دهد تا برای تشخیص از راه دور به اطلاعات یکسان دسترسی داشته باشند.

ایجاد یک پلتفرم برای یکپارچه سازی تصاویر الکترونیکی: بستر الکترونیکی را برای ارتباط تصاویر با چندین سیستم پزشکی دیگر مانند سیستم اطلاعات بیمارستان (HIS)، سیستم اطلاعات رادیولوژی (RIS)، پرونده الکترونیکی پزشکی (EMR)و نرم افزار مدیریت تمرین (PMS) فراهم می کند.

مدیریت گردش کار بخش رادیولوژی: سیستم PACS توسط پرسنل رادیولوژی برای مدیریت گردش کار درمان بیمار مورد استفاده قرار می گیرد.

استفاده از سیستم PACS برای تشخیص، پزشکان، بیمار و بیمارستان نیز بسیار مفید است. این مزایا به طور خلاصه در زیر عنوان شده است:

مزایای تشخیص

  • امکان دسترسی بهتر به سوابق گذشته و فعلی بیماران
  • ادغام با پرونده بیمار و افزایش سرعت بازیابی
  • امکان تشخیص بهتر
  • بهبود کیفیت مراقبت از بیماران

مزایای ارجاع به پزشک

  • مدیریت بهتر روند درمان بیمار
  • امکان تشخیص سریع تر و بهتر
  • کاهش مدت زمان ویزیت و درمان
  • کاهش هزینه های حقوقی به دلیل سوء مدیریت در از دست دادن تصاویر، نداشتن سابقه بیمار و مواردی از این دست

فواید برای بیماران

  • کاهش تابش اشعه ایکس از تجهیزات رادیولوژی به دلیل نیاز کمتر به گرفتن تصاویر مجدد
  • کاهش زمان معاینه
  • کاهش نارضایتی بیماران برای حضور مجدد در بیمارستان جهت معاینه مجدد

مزایا برای بیمارستان

  • کمک به برقراری ارتباط بهتر با پزشکان
  • بهبود مدیریت بیمارستان
  • آموزش بهتر به دانشجویان با دسترسی به فایل های تصویری آنلاین و فایل های آموزشی دیجیتال
  • حفظ کارکنان به دلیل کاهش فشار کاری

سایر مزایای نرم افزار پکس:

  • امکان ذخیره تصاویر استاندارد دو بعدی و سه بعدی
  • کاهش تعداد تصاویر مشابه
  • مدیریت سریع و کارآمد داده ها
  • نمایش تاریخچه رادیولوژی بیمار در نمای زمانی
  • به پزشک این امکان را می دهد که حتی قبل از بازگشت بیماران به اتاق معاینه، تصاویر را مشاهده کنند.
  • پزشکان مراقبت های درمانی در مناطق دور می توانند به راحتی به داده های رادیولوژی دسترسی داشته باشند.
  • حتی اگر رادیولوژیست ها کاربران اصلی PACS باشند، اکنون این نرم افزار در چندین زمینه پزشکی دیگر مانند آسیب شناسی، قلب و عروق، انکولوژی، پوست، تصویربرداری پزشکی هسته ای و غیره گنجانده شده است.

مشکلات سیستم پکس بیمارستان

مشکلات سیستم پکس

مشکلات سیستم پکس

 

پیاده‌ سازی سیستم پکس با مشکلات زیادی مانند مشکلات مربوط به یکپارچه ‌سازیPACS  با سایر سیستم ‌های بیمارستانی، ظرفیت ذخیره ‌سازی محدود، انتقال داده ها، مسائل مربوط به دسترسی (مانند دسترسی همزمان، چندگانه و از راه دور) و پشتیبانی از شرکت های ارائه دهنده این سیستم همراه است. علاوه بر این، کاربران با چالش ‌هایی در افزایش گردش کار رادیولوژی، بهره ‌وری و کارایی برای همگام شدن با افزایش تقاضا برای بهبود کیفیت مراقبت ‌های درمانی و ارائه خدمات همراه هستند. از مشکلات کلیدی سیستم PACS می‎توان به موارد زیر اشاره کرد:

1.مشکلات مربوط به مشاهده، کپی و وارد کردن تصاویر و داده ها

دریافت PACS از فروشندگان مختلف، ممکن است در برقراری ارتباط با یکدیگر مشکل ایجاد کند. بسیاری از ارائه دهندگان نرم افزار پکس ، دایرکتوری DICOM را در فهرست اصلی برنامه خود ندارند و این باعث مشکلات زیادی می شود. همچنین مشکلاتی در رابطه با اشتراک گذاری داده ها وجود دارد که ممکن است زمان بر و بسیار هزینه بر باشد.

2.مسائل مربوط به پشتیبانی، آرشیو و بازیابی داده ها

پشتیبانی، بایگانی و بازیابی اطلاعات، مسائل مهمی در سیستم PACS هستند. به دلیل حوادث غیر مترقبه در اتاق سرور در صورت عدم پشتیبانی، احتمال از دست دادن اطلاعات وجود دارد و بازیابی آن با وجود پرداخت هزینه های بالا، بازیابی واقعی نخواهد بود.

3.مشکلات در انتقال تصاویر

در سیستم های  PACS قدیمی برای ارسال با کیفیت تصاویر، تلاش و زمان زیادی لازم است. اتصالات ضعیف اینترنت نیز به عنوان دلیل اصلی چنین مسائلی عنوان شده است. اما در سیستم های پکس جدید و به روز با تغییر انتقال داده ها و فرمت ها، سرعت ارسال تصاویر افزایش یافته است.

4.مشکلات در تغییر IP، نام میزبان، AET و ویژگی های DICOM

هنگام استفاده از PACS، ممکن است در تغییر برخی از پارامترها مانند IP، نام میزبان، AET و ویژگی‌های DICOM ، با مشکل مواجه شوید.

5.برخی از نرم افزار های پکس فاقد ابزارهای مناسب هستند و ممکن است فروشندگان سیستم های پکس، ابزار های مناسبی را در اختیار شما قرار ندهند.

بهترین سیستم های PACS بیمارستانی کدامند؟

به دلیل در دسترس بودن سیستم های متنوع PACS ، امکان تصمیم گیری برای شما دشوار می شود. بهترین سیستم PACS ، سیستمی است که با تمام نیازهای شما مطابقت داشته باشد و همچنین میزان استفاده، محدودیت های بودجه، نوع خدمت و زیرساخت های فعلی مرکز شما در این تصمیم گیری تأثیر می گذارد.

با توجه به مشکلات عنوان شده برای سیستم پکس و از آنجایی که خیلی از شرکت های ارائه دهنده این سیستم با استفاده از سورس کد های آماده و تنها با اعمال تغییرات جزئی، اقدام به ارائه یک سیستم پکس با کیفیت و سرعت پایین و مشکلات دیگر نموده اند، توصیه می شود این نرم افزار را از شرکت هایی تقاضا کنید که خودشان سیستم پکس را از ابتدا کد نویسی و طراحی کرده و مطابق با نیازهای روز دنیا، عرضه می نمایند. که یکی از این شرکت ها، شرکت خلاق و دانش بنیان کوشان تک می باشد.

تأثیر فناوری نرم افزار پکس در دوران کرونا COVID-19

تأثیر سیستم پکس در دوران کرونا

تأثیر سیستم پکس در دوران کرونا

 

ارائه خدمات آسان و سریع به بیماران در عصر حاضر بسیار اهمیت دارد، بنابراین سیستم پکس در طول همه گیری کرونا معنای جدیدی پیدا می کند. فناوری تصویربرداری PACS ، امکان ذخیره‌ سازی و دسترسی آسان به تصاویر را از روش‌های مختلف مانند اولتراسوند، اشعه ایکس، تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI)، پزشکی هسته‌ای و توموگرافی کامپیوتری (CT)  را فراهم می‌کند و به بیمارستان‌ها، مراکز درمانی و کلینیک‌ها اجازه می‌دهد تا به راحتی نتایج را مشاهده کنند و تصاویر را به صورت خارجی و داخلی، ذخیره و به اشتراک بگذارند.

طبق مطالعات، COVID-19 را می توان با اسکن سی تی اسکن قفسه سینه، حتی قبل از شروع اولین علائم تشخیص داد. سی تی اسکن برای نظارت بر بیماری و کمک به پیش بینی نتایج مهم است. با این حال، این تشخیص به سطح خاصی از تجربه و آموزش نیاز دارد که به ندرت در مواجهه با یک ویروس جدید دیده می شود.

سیستم PACS با فراهم نمودن یک پلتفرم واحد برای تمام فعالیت‌ های تصویربرداری، به پزشکان این امکان را می‌دهد که به سرعت تصاویر هر یک از مراحل درمان را از هر بخش دریافت و به ‌طور خودکار آنها را به پرونده الکترونیک پزشکی (EMR) بیمار پیوند دهند. توانایی بررسی تصاویر و همکاری با کارکنان بالینی از طریق رادیولوژ ، به ویژه در طول این بحران فعلی، برای اطمینان از بهترین نتایج ممکن برای بیمار با انتقال آسان داده ها، اهمیت دارد. با استفاده از سیستم پکس، امکان مشاهده تصاویر پزشکی حتی از طریق تلفن همراه هم امکان پذیر است. از این رو پزشکان امکان تشخیص سریع در هر مکان و هر زمان را دارند.

سخن پایانی

همانطور که گفتیم سیستم PACS نه تنها برای رادیولوژیست ها مفید است، بلکه برای مدیران بیمارستان ، پزشکان و بیماران بسیار سودمند است.

اگر تصمیم دارید سیستم های تصویربرداری و رادیولوژی خود را با استفاده از نرم افزار پکس به روز کنید، برای انتخاب مناسب ترین سیستم پکس برای مرکز خود با ما در کوشان تک تماس بگیرید.

برای مشاهده بروشور سیستم جامع پکس کوشان تک روی لینک کلیک کنید.

برای مشاهده بروشور سیستم جامع پکس کوشان تک روی لینک کلیک کنید.

منابع: وب سایت sybridmd.com

وب سایت radiologybusiness.com

وب سایت itnonline.com

نظرات خود را اضافه کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


× پشتیبان فنی